top of page

Σιδηροδρομικός σταθμός Χαλκίδας

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Χαλκίδας βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από την παλιά γέφυρα. Το κτίριο αυτό, πετρόκτιστο στο ισόγειο, με νεοκλασσικά στοιχεία στον πρώτο όροφο, έχει μια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική. Ο σταθμός χτίστηκε το 1905 και στις 10 Μαρτίου δρομολογήθηκε το πρώτο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθηνών - Χαλκίδας.

Παλιά γέφυρα της Χαλκίδας

Η γέφυρα της Χαλκίδας με δυόμισι χρόνια παρουσίας στο στενό του Ευρίππου, δε θα μπορούσε παρά να είναι το κεντρικότερο σημείο της πόλης, αλλά και ολόκληρου του νησιού. Η πρώτη της μορφή, ήταν το 410 π.Χ., όπου Χαλκιδαίοι και Θηβαίοι, κατασκεύασαν πύργους και από τις δύο πλευρές του Ευρίππου, ώστε να ελέγχουν καλύτερα όλο τον Ευβοϊκό κόλπο. Ακόμη, κατασκεύασαν μια ξύλινη γέφυρα με κλειστή σύραγγα πάνω σε αυτή, για να προφυλλάσσονται οι κάτοικοι της πόλης. Στο πέρασμα των αιώνων η γέφυρα πήρε πολλές μορφές, ανάλογα βέβαια με τη χρήση της. Το 1896, αφού γκρεμίστηκαν όλα τα τείχη και τα φρούρια του Ευρίππου, το στενό μεγαλώνει και η νέα γεφυρα έχει μια λωρίδα κυκλοφορίας.Το 1963, καθώς αυξάνεται τόσο ο πληθυσμός της πόλης όσο και ο αριθμός των αυτοκινήτων από και προς την Εύβοια, εγκαινιάζεται η νέα ηλεκτροκίνητη γέφυρα, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και πεζοδρόμια για τους πεζούς.

 

 Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο που δείχνει το άνοιγμα της παλιάς γέφυρας.

Αρχαίο θέατρο Ερέτριας

Αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της Ερέτριας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως δεν κατασκευάστηκε σε κάποια φυσική πλαγιά του λόφου της ακρόπολης αλλά σε έναν τεχνητό λόφο. Χωρούσε 6.300 θεατές και η μορφή του έχει ομοιότητες με το αρχαίο θέατρο του Διονύσου συην Αθήνα. Μετά την καταστροφή της Ερέτριας από τους Ρωμαίους, το θέατρο κατασκευάστηκε με άλλα υλικά.

Ρωμαϊκό υδραγωγείο Χαλκίδας

Το Ρωμαϊκό υδραγωγείο της Χαλκίδας, γνωστό ως Καμάρες, το συνανατάμε στην βόρεια έξοδο της πόλης. Αποτελούσε έργο μεταφοράς νερού, για την ύδρευση της πόλης που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι. Διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Σώζονται 12 ακέραιες καμάρες με αψίδες και 3 κολόνες χωρίς αψίδες. Στη Δοκό σώζονται άλλες 8 ερειπωμένες καμάρες, κατά μήκος του δρόμου, που είναι μέρος του ίδιου υδραγωγείου.

Αγγείο από το σπήλαιο των Θαρρουνίων

Το αγγείο αυτό, που πάνω του μπορούμε να διακρίνουμε τεθλασμένες γραμμές(γραμμές σαν πριόνι), βρέθηκε στο σπήλαιο των Θαρρουνίων, του δήμου Ταμυναίων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Εύβοιας με εντυπωσιακό διάκοσμο. Το σπήλαιο αυτό που είναι γνωστό από τους κατοίκους  της ως "Σκοτεινή", αναλύφθηκε επίσημα το 1974 και εξερευνήθηκε από τον ερευνητή και γιατρό, Θεόδωρο Σκούρα. Αργότερα, το 1986, άρχισε η ανασκαφή από τον Αδαμάντιο Σάμψων και βρέθηκαν πολλά διακοσμημένα αγγεία, λίθινα εργαλεία, κοσμήματα ακόμα και ανθρώπινοι σκελετοί. Το σημαντικότερο όμως είναι πως βρέθηκε ένα σπάνιο αποτύπωτα υφάσματος ή κεντήματος πάνω σε όστρακο.

Το κοχύλι πορφύρα

Λένε πως η πόλη της Χαλκίδας πήρε το όνομά της από τη λέξη "Κάλχη" που σημαίνει πορφύρα, λόγω του ότι στην περιοχή ψάρευαν κοχύλια από τα οποία έβγαινε το πορφυρό (κόκκινο) χρώμα.

  

α)Πού συναντάμε ευθείες γραμμές

β)Πού συναντάμε καμπύλες;

δ) Γραμμές σαν σαλιγκάρι

Το αγγείο από το σπήλαιο Θαρρουνίων.

 

Η φωτογραφία είναι από:http://www.servitoros.gr

Το σπήλαιο Θαρρουνίων, στη θέση Κακαλίτσα.

Πρόχους * από το ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνος

Το αγγείο αυτό βρέθηκε στο ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνος, που είναι το σημαντικότερο και πιο γνωστό μνημείο της Ερέτριας. Ανασκάφτηκε μεταξύ (1899-1910)από τον Κ. Κουρουνιώτη. Στο ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνα τελούνταν οι θρησκευτικές γιορτές Δαφνηφορεία ή Δαφναία για να τιμήσουν τον Απόλλωνα. Έπαιρναν μέρος προσκυνητές από όλη την Εύβοια και την Ελλάδα. Κατά τη διάρκειά τους γίνονταν και θυσίες με χορούς και αγώνες και παρέλαυναν  γυναίκες και παιδιά με στεφάνια από δάφνη, τραγουδώντας διάφορα τραγούδια, που ονομάζονταν δαφνηφορικά.

Σήμερα δυστυχώς δεν μπορεί να δει κανείς τίποτα άλλο παρά μόνο τα θεμέλια του ναού.

 

* Είδος αγγείου για νερό που οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για την πλύση των χεριών.

Πρόχους από το ναό του Απόλλωνα

Αεροφωτογραφία του ναού.

bottom of page