top of page

Η οικία των μωσαϊκών στην Ερέτρια.

Περίπου το 370 π.Χ. χτίζονται στην περιοχή της Ερέτριας πολυτελείς οικίες , που καταστρέφονται έναν αιώνα αργότερα(270 -260 π.Χ.). Χαρακτηριστικό δείγμα ελληνιστικής οικίας, είναι η οικία των μωσαϊκών με τα θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα που διασώθηκαν σε δωμάτιά της. Βρισκόταν στους πρόποδες της ακρόπολης, κοντά στο αρχαίο θέατρο και καταστράφηκε από πυρκαγιά έναν αιώνα μετά. Αναστηλώθηκε το 1990 και είναι η πιο καλοδιατηρημένη.

Οι αίθουσες που στόλιζαν τα μωσαϊκά βρίσκονταν δυτικά και βόρεια της οικίας, ενώ στα ανατολικά ήταν τα ιδιωτικά διαμερίσματα της οικίας, δωμάτια, αυλή, κήπος, μαγειρείο. 

Συγκεκριμένα, στα μωσαϊκά δάπεδα υπάρχουν παραστάσεις:

 

  • Νηρηίδος σε ιππόκαμπο

 

Οι Νηρηίδες ήταν νύμφες, νέες σε ηλικία, που λατρεύονταν ως θεές της ήρεμης θάλασσας. Ήταν κόρες του Νηρέα και της Ωκεανίδας Δωρίδας. Ήταν περίπου 50 σε αριθμό και ζούσαν στο βυθό, στο παλάτι του πατέρα τους, όπου περνούσαν την ώρα τους κολυμπώντας και παίζοντας με τα δελφίνια ή τραγουδώντας και υφαίνοντας πάνω σε χρυσούς θρόνους ή βράχους. Είχαν τη δύναμη να γαληνεύουν τη θάλασσα ή και να την αγριεύουν. Σύμφωνα με την παράδοση ήταν ιδιαίτερα υπερήφανες για την ομορφιά τους και χαρούμενες για την αθανασία τους, δεν επέτρεπαν σε καμία θνητή να τις συναγωνίζεται στην ομορφιά και στη γοητεία τους.

Οι πιο γνωστές από αυτές είναι η Αμφιτρίτη, η οποία ήταν γυναίκα του Ποσειδώνα, η Ψαμάθη, η Γαλάτεια (η γυναίκα του κύκλωπα Πολύφημου) και η Θέτις (η μητέρα του Αχιλλέα).

Στο συγκεκριμένο μωσαϊκό, πολλοί λένε πως πρόκειται για τη Θέτιδα, η οποία ιππεύει έναν ιππόκαμπο, κρατώντας ασπίδα και δόρυ.

Νηρηίδες υπάρχουν και σήμερα στις διάφορες παραδόσεις των τόπων, με μια μικρή αλλαγή του ονόματος ως "Νεράιδες".

  • Μάχη Αριμασπών και Γρυπών

 

Οι Αριμασποί κατοικούσαν στην αρχαία Σκυθία, μια χώρα που πολλοί συγγραφείς προσδιορίζουν πως εκτεινόταν στη σημερινή Ρουμανία. Το όνομά τους προέρχεται από τη λέξη "άριμα", που στα σκυθικά σημαίνει "ένα" και "σπου" που σημαίνει "μάτι". Όπως μας πληροφορεί ο Ηρόδοτος, οι Αριμασποί ήταν μονόφθαλμοι και χρυσοθήρες, καθώς έκλεβαν το χρυσό από τους Γρύπες , οι οποίοι το φυλούσαν.

Οι δε Γρύπες (όπως τους περιγράφει ο Φλάβιος Φιλόστρατος), μοιάζανε με λιοντάρια σε μέγεθος και σε δύναμη, είχαν όμως φτερά. Τα φτερά τους  δεν έμοιαζαν με εκείνα των πουλιών αλλά οι παλάμες τους ήταν ενωμένες με κόκκινες μεμβράνες, τέτοιες που μπορούσαν να τις ανοίγουν και να μάχονται στον αέρα. 

  • Σφιγγών και Λεφυτών

bottom of page